A WooCommerce webshop előnyei és hátrányai – Platform gyorstalpaló 1. rész

Amennyiben egy webshop létrehozásán gondolkozol, akkor biztosan felvetődött az a kérdés benned, hogy melyik platformot válaszd. Cikksorozatunk első részében a WooCommerce WordPress bővítményével foglalkozunk, ami egy nagyszerű módja annak, hogy létrehozd első saját webáruházad.
De miről ismerszik meg egy Woocommerce webshop? Főképp a letisztult és egyszerű vásárlási folyamatáról és arról, hogy agyon módosítható egyéb fejlesztők által gyártott bővítményekkel.
Ez eddig mind csoda szép. De ez mit jelent a webshop fejlesztő és kezelő számára? Nézzünk kicsit bele, mik a WooCommerce webshop pozitívumai és negatívumai.

A WooCommerce webshop előnyök

1. A terméktípusok rugalmassága

Az egyik indok, amiért sokan kedvelik, mivel nem csak egyszerű fizikai termékeket tölthetünk fel, hanem:

 • Letölthető infótermékeket
 • Külsős termékeket (dropshipping)
 • Variálható termékeket
 • Webinárokat, tréningeket, tananyagokat
 • Foglalható időpontokat (például gokart pályabérlés)

Egy másik pozitívum, hogy nem számít hány terméked van, (a gyorsaság viszont nagyon nem mindegy, erre a negatívumok résznél írunk majd) vagy mekkora céged, mivel gyakorlatilag több ezer termékkel is tökéletesen üzemel.

2. Végtelen testreszabási lehetőség

A WooCommerce segít abban, hogy a termékeidre szabva építsd fel a webdizájnt. A kiegészítő bővítmények száma gyakorlatilag végtelen, legyen szó egyedi e-mailekről, egyedi szűrökről, a végtelenségig testre szabható termékoldalakig és rengeteg marketing megoldásról. Csak egy elképzelés kell, a megvalósítás pedig mindig lehetséges. Ha kicsit egyszerűbb megoldást keresel, akkor az előre elkészített sablonok közül is válogathatsz a EnvatoMarket felültén. Minden esetben javasoljuk, hogy egy prémium sablont válassz, az oldalbetöltés és SEO miatt.

3. Biztonság

Mivel a bankkártátás fizetés egy elég szigorú szabályokhoz kötött, így biztosíthatod vevőid, hogy adatik nem szivárognak ki. Magyarországon ezek bankkártyás fizetési lehetőségek elérhetőek WooCommerce webshop esetén:

 • Stripe
 • PayPal
 • Barion
 • OTP Simple Pay
 • CIB Bank
 • K&H Bank
 • Borgun
 • Unicredit Bank

Amennyiben rászánod az időt, vagy egy külső fejlesztő esetén a pénzt, a WordPress biztonságát is növelheted, ezzel megvédve a spam vagy brute hacker támadásoktól. Ezt minden esetben javasoljuk, hiszen a napi biztonsági mentés és a rendszeres bővítménye frissítés se jelent mindig megoldást.

4. A közösség

Mivel 4.2 millió WooCommerce webshop van a világon, így a közösség is elég nagy. Sokan nyújthatnak neked segítséget, ha elakadsz. Mindenre is találhatsz vagy fejleszthetsz egyedi bővítményeket. Most nem linkekül egyetlen fórumot sem, mivel rengeteg van belőle, de javasoljuk mielőtt feladnád, nézz körbe ezeken a helyeken, mivel 98%-ban biztosak vagyunk abban, hogy megoldást találsz majd problémádra. Amennyiben ha nincs ehhez kedved, csak keress minket, és visszük a projekted.

5. Admin kezelhetőség

Amennyiben kicsit komolyabban raktároznál, akkor sem kell megriadj, a WooCommerce webshopod könnyen integrálható. Amennyiben szeretnéd, hogy vásárlóid követni tudják rendeléseik, ezt is könnyedén beállíthatod. Frissítenél vagy feltöltenél egyszerre több terméket. Csak egy táblázatkezelő kell, és máris megvagy. Elakadt a rendelés vagy valami probléma lépett fel, és ki kell keresd a megrendelő elérhetőségeit. Nyugi, kb 1 perc és már meg is van.

A WooCommerce webshop hátrányok

1. Maga a WordPress

Sajnos rengeteg kritikai éri a WordPress-et, mivel biztonságilag, gyorsaságilag sem a legjobb megoldás. De! És itt van egy nagy de, ha hozzáértők kezébe kerül a fejlesztés, meglepő, hogy ezeket a negatívumokat milyen hatékonyan tudják kezelni. Ezért javasoljuk, hogy ha van rá keret, akkor add ki a munkát profiknak, mivel így időt, ezzel pénzt is spórolsz és nem kell a későbbi tűzoltással foglalkozz, ha meghibásodik vagy leáll az oldal. Az oldalbetöltés sem az utolsó, rengeteg WordPress oldal lassú, mivel nagy erőforrást igényelnek, ezért javasoljuk, hogy ezzel is foglalkozz. Ezen a két felületen ellenőrizheted weboldalad betöltési sebességét:

2. Költséges lehet

Mivel egy webshop esetén a tárhely igény is nő, így abból is nagyobbra és erősebbre lesz szükségünk. A WooCommerce egy ingyenes plugin, de önmagában sohasem elég, így az egyéb kiegészítő bővítmények száma és költsége is igen magas lehet. Amennyiben komolyan gondoljuk, és felkérünk egy fejlesztő csapatot, akár milliós tételről is beszélhetünk. Ne búslakodj, sokat megspórolhatsz a termékfelöltésen, mivel ez egy időigényes, de egyszerű munkafolyamat.

WooCommerce alternatívák

Cikksorozatunk további részeiben hosszabb betekintés nyerhetsz ezekbe a platformokba.

Shopify

Talán a WooCommerce egyetlen hű vetélytársa (bizonyos szempontból jobb is) a Shopify. WordPress mentes, testreszabható, gyors és könnyen kezelhető. Mi kell még? Hazánkban viszont mégsem annyira elterjedt, mivel bizonyos vásárlási folyamatok nem feltétlen a magyar piacra lettek kitalálva. Cikksorozatunk következő platformja lesz, amit bővebben vesézünk ki.

ShopRenter

A magyar bérlehető webáruházak egyike. Limitált testre szabhatóság és funkcionalitás társul egy megfizethető megoldáshoz. Hazánkban a legelterjedtebb platform, mivel könnyedén létrehozható.

UNAS

Talán ugyan azt mondhatjuk el róla, mint a ShopRenter-ről. Sokak szerint rosszabb, viszont személy szerint, csapatunk nem lát nagy különbséget a két platform között.

2022.11.17.

Tartalom:

Új weboldalon vagy webáruházon gondolkozol és ezek hirdetésében?

Beszélgessünk!